Moja korpa
din
Blog

Čokolada i vaša ogromna želja za njom. Šta in povezuje?

 

Kada vam pomenu čokoladu, možete li da odolite?

„Sad ću da smažem ovu čokoladu, tako mi se jede, a i pao mi je šećer“…Poznato? Žudnja za slatkišima zajednička je svima. Često se pravdamo argumentima kao što su “u pms-u sam, moram da pojedem nešto slatko posle obroka, pao mi je šećer” i drugi. Ovaj sindrom žudnje za određenom namirnicom je već poznat. U najvećem broju slučajeva ta namirnica je upravo čokolada.

Otkrivamo vam 5 razloga zbog kojih imate potrebu baš za ovom poslasticom, kao i šta možete uraditi povodom toga:

 

1. Čokolada podiže nivo šećera u organizmu.

Čokolada se pravi od kombinacije kakao praha, kakao putera, zaslađivača i drugih sastojaka. Kakao puter sadrži visok procenat masti, dok različite vrste čokolada u sebi sadrže različite koncentracije kakao praha (što se često izražava u procentima). Tamna (crna čokolada) u sebi sadrži najvišu koncentraciju kakao praha, a bela čokolada najnižu. Čokolada takođe sadrži i sastojke kao što su šećeri, mleko u prahu i orašasti plodovi.

Kakao je u svom izvornom obliku gorak, a da bi se poboljšao ukus čokolade, proizvođači dodaju dosta šećera, kako bi neutralisali gorčinu. Šećer je vrsta ugljenih hidrata koje telo apsorbuje veoma brzo. Zato neki ljudi veruju da im štanglica čokolade podiže šećer i raspoloženje, jer je kombinacija masti i šećera ta koja čini ovu hranu tako “zaraznom“, po nekim istraživanjima. [1] Složićete se da je često veoma teško reći čokoladi ne!

Recimo, jedna obična čokoladica (do 50 gr), u sebi sadrži oko 24 grama šećera. Čokolade koje u sebi sadrže karamelu, nugat krem i druge dodatke, sadrže čak i više šećera! Sa druge strane, čokolada koja ima visok sadržaj kakao praha (oko 75%), sadrži količinski mnogo manje šećera od običnih čokolada, a upravo je šećer uzročnik zavisnosti.

Prema Američkoj Asocijaciji za zaštitu srca [2], odrasloj ženi je potrebno 25 grama šećera dnevno, dok je muškarcima ipak potrebno malo više- 36 grama dnevno. Ukoliko osetite potrebu za slatkim, odnosno čokoladom, preporuka je odaberete crnu čokoladu bogatiju kakaom.

Crna čokolada sa kakaom

2. Čokolada! Zašto jedemo? Zato što smo gladni.

Ponekada žudnja za čokoladom može biti objašnjena tako što ste jednostavno gladni. Kada ste gladni, javlja se osećaj žudnje za ugljenim hidratima ili šećerom. Čokolada, u čijoj je osnovi šećer, predstavlja jednu od namirnica koje su najviše pozicionirane na skali glikemijskog indeksa. Šta to znači? To znači da čokolada relativno brzo podiže nivo šećera u krvi. Ono što je loše kada konzumirate čokoladu, ako ste gladni, jeste to što će vas glad ubrzo ponovo obuzeti.

Savet je da, kada ste gladni, izaberete namirnice bogate proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, koje će vas duže držati sitim. U tom slučaju nećete imati potrebu za instant podizačima energije, kao što je čokolada.

 

3. Čokolada! Zašto jedemo? Zato što nam je potreban kofein.

Čokolada sadrži u suštini malo kofeina. Kako se kakao prerađuje, njegov sadržaj kofeina opada. Većina čokolada koje konzumiramo u cilju podizanja energije, imaju manje od 10 mg kofeina. Prosečna šoljica kafe, sadrži 85 do 200 mg kofeina. Međutim, neke vrste tamnih čokolada [3], mogu sadržati više kofeina od limenke gaziranog pića (koja sadrži oko 30 mg kofeina). Logika je jednostavna: što je viši procenat prisustva kakaa, to je viši nivo kofeina.

Koja je uloga kofeina? Kofein stimuliše centralni nervni sistem, čineći da se osećate budnije i skoncentrisanije. Takođe, odražava se i na glavne neurotransmitere u mozgu, koji utiču na nivo dopamina. Prekomeran unos ovih namirnica može izazvati blaži oblik zavisnosti. Ključ za zdravo konzumiranje kafe ili slatkiša jeste umerenost.

 

4. Čokolada! Jedemo čokoladu jer je to deo rutine, navike, kulture, ali i posledica stresa.

Više od 50 procenata žena žudi za čokoladom upravo kada nastupi mesečni ciklus. Istraživanja [4] nisu dala neko logično biološko obrazloženje za ovaj fenomen. Takođe, neodložnu potrebu za  čokoladom imate i kada ste pod stresom, kada ste anksiozni, depresivni, kada se ne osećate prijatno. Kockica čokolade ima tu moć da vam brzo popravi raspoloženje. Zapitajte se: zašto vam se jede čokolada? Da li zato što ste gladni? Ako je odgovor ne, pokušajte da nađete zdraviji način da odagnate stres. Svaka zavisnost vodi ka preterivanju. Zato se često nećete zaustaviti na jednoj kockici ili jednoj štanglici čokolade. Pronađite zdraviji način da se opustite. Ne samo da ćete ublažiti nastanak masnih naslaga, već ćete na dugoročnijem planu biti zdraviji, i u psihičkom, i u fizičkom smislu.

Kafa i crna čokolada

5. Čokolada! Jedemo čokoladu zato što naše telo vapi za magnezijumom!

Istraživanja [5] su pokazala da čokolada sadrži visok nivo magnezijuma. Naučnici su se zapitali da li se žudnja za čokoladom može objasniti deficitom magnezijuma u organizmu? Hrana sa našeg podneblja u osnovi ne sadrži količine magnezijuma koje su dovoljne za dnevni preporučeni unos (za žene preporučeni dnevni unos magnezijuma iznosi od 300 – 350 mg mg, a za muškarce od 350 – 400 mg).

Stoga se često javlja potreba upravo za takvim namirnicama, kao što su čokolada, odnosno kakao ili recimo, bademi i slični orašasti plodovi. Ovi proizvodi sadrže magnezijum, ali sadrže i dosta masti. Zbog te činjenice njihova upoteba na dnevnom nivou je ograničena (orašaste plodove je preporučljivo konzumirati do 30 gr dnevno).

 

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5174153/

[2] https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/sugar-101#.WwsLxS_MzVo

[3] https://www.healthline.com/health/does-chocolate-have-caffeine

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5517000/

[5] https://academic.oup.com/jn/article/133/3/835S/4688015

Leave your thought

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare