Moja korpa
din
Blog
Džet leg

Džet leg: Mali priručnik za put u drugu vremensku zonu!

Putovanja su uvek uzbudljiva. Nova mesta, novi ukusi, prizori… Sve ono o čemu smo čitave godine maštali. Pogotovo ako smo odabrali neku daleku destinaciju koja nam se dugo nalazila na spisku želja. Ipak, postoji nešto što nam može malo i pokvariti prve dane na putovanju iz snova… To je promena vremenske zone i sve ono što to nosi sa sobom.

Pred vama je mali priručnik koji će objasniti šta nam se to dešava, kako možemo preduprediti takozvani džet leg i kako ćemo se najbrže od njega oporaviti.

Šta je džet leg?

U zavisnosti od toga koliko daleko putujete, razlika u tome kako vaše telo reaguje može biti jako raznoliko. Pogotovo kada menjate dan za noć. Zbog toga se osobe koje često i dosta putuju i suočavaju sa takozvanim džet legom. Najčešći simptomi ovog fenomena su pospanost tokom dana i budnost, često sa nesanicom, noću; glavobolja; i stomačne tegobe.

Skoro sav život na Zemlji ima unutrašnji cirkadijalni telesni sat, koji nas pokreće i održava da živimo po 24-časovnom ciklusu. On sinhronizuje različite telesne funkcije kao što su spavanje i jelo, zajedno sa ciklusom svetlosti i mraka tokom solarnog dana.

Kod sisara, cirkadijalni sat kontroliše oblast mozga koja se zove suprahijazmatsko jezgro, a koja povlači svaku ćeliju u telu u isti biološki ritam. On prima informacije od specijalizovanog sistema u očima, odvojeno od mehanizama koje koristimo da ‘vidimo’, a koji detektuje doba dana detektujući u stvari svetlost okoline, sinhronizujući sat sa lokalnim vremenom. Do sada se malo znalo o molekularnim mehanizmima: kako svetlost utiče na aktivnost da bi „podesila“ sat, i zašto je potrebno toliko vremena da se prilagodimo kada se svetlosni ciklus promeni, ali, naučnici i dalje pomno prate i istražuju ovu temu.

Džet leg i naš telesni sat

Kada putujemo u drugu vremensku zonu, naš telesni sat se na kraju ipak prilagođava lokalnom vremenu. Međutim, ovo može potrajati i do jednog dana za svaki pomereni sat, što dovodi do nekoliko dana umora i slabosti.

Takođe je važno koliko brzo menjate vremenske zone. Pošto putovanje autobusom, kolima ili vozom traje duže od letenja, vaše telo ima priliku da se postepeno prilagođava promenama vremenske zone. Na primer, ako je potrebno 10 sati da se prođe kroz vremensku zonu tokom vožnje, onda u suštini imate pola dana da se prilagodite, za razliku od putovanja avionom gde se mnogo duže destinacije prelaze za mnogo kraće vreme.

Konačno, i pravac kretanja utiče na cirkadijalne ritmove. Možda ste čuli nekog putnika kako kaže: „Istok je surov, zapad je bolji.“ Ono što se misli je da je putovanje u pravcu zapada često lakše tolerisati jer je lakše prebaciti cirkadijalni ritam na kasnije vreme. Da bismo objasnili plastično, evo, razmislite o tome koliko je lako ostati budan nekoliko sati kasnije noću i koliko izazovno može biti probuditi se mnogo ranije ujutru. Princip je isti.

Ako planirate putovanje koje će vas dovesti u drugu vremensku zonu, ovi saveti će vam pomoći da pripremite svoje telo za promenu kako biste mogli da uživate u putovanju, sa što manje ometanja spavanja.

Saveti za promenu vremenske zone

Planirajte unapred: Pre putovanja, procenite koliko će vam trebati da promenite vreme spavanja i buđenja da biste bili sinhronizovani nakon što stignete. Ostavljajući dovoljno vremena da to radite postepeno, počnite da idete ranije u krevet i ustajte ranije, ili obrnuto, u zavisnosti od pravca u kom ćete putovati, da biste svoje telo navikli na novu vremensku zonu pre nego što budete morali da boravite u njoj.

Ostanite budni: Slično kao i tokom cele noći, vaša želja za spavanjem će biti izuzetno jaka ako ostanete budni duži period, bez obzira u kojoj se vremenskoj zoni nalazite. Jedan od načina da to uradite: ne spavajte u avionu i kada stignete, borite se sa potrebom da odspavate i pokušajte da ostanete budni do normalnog vremena za spavanje po lokalnom vremenu.

Gledajte u svetlo: Najvažniji faktor u resetovanju vašeg telesnog sata je svetlost. Ako možete, obezbedite 15 do 30 minuta direktne sunčeve svetlosti čim se probudite. Idite u šetnju, doručkujte napolju ili samo sedite na suncu i čitajte.

Uvedite suplemente: Pre svega, melatonin vam je odličan prijatelj na putu da pobedite džet leg. Vaše telo već proizvodi melatonin za upravljanje ciklusom spavanja. Ali, ako pokušavate da zaspite u drugačijem vremenu nego što ste navikli, suplementacija melatoninom podržaće bolji i kvalitetniji san.

Naime, istraživanja pokazuju da melatonin pomaže da se biološki sat vašeg tela vrati na pravi put kada pređete vremenske zone. Koristite ga prve tri ili četiri noći putovanja i ponovo kada se vratite kući. Kada postanete prirodno pospani u pravo vreme za spavanje, to je znak da prestanete da koristite melatonin.

Studije su takođe otkrile da melatonin može pomoći u upravljanju imunološkom funkcijom i nivoima kortizola.

Magnezijum i džet leg

Malo suplemenata nudi toliko različitih prednosti kao magnezijum. On igra ulogu u više od 600 reakcija u ljudskom telu, uključujući stvaranje energije, održavanje gena, opuštanje mišića i regulaciju nervnog sistema. Magnezijum možete dobiti iz širokog spektra namirnica (uključujući semenke bundeve, crni pasulj, bademe i avokado).

Međutim, istraživanja pokazuju da velika većina ljudi možda ne dobija dovoljno ovog važnog minerala. U zavisnosti od starosti, žene bi trebalo da ciljaju na 310 do 320 miligrama magnezijuma dnevno, a muškarci bi trebalo da pokušaju da dobiju 400 do 420 miligrama.

Avokado srednje veličine sadrži 58 miligrama magnezijuma, tako da biste morali da jedete oko pet dnevno da biste se približili preporučenoj količini za odrasle. Dakle, morali biste da posvetite prilično veliku pažnju svojoj ishrani da biste dobili dovoljno magnezijuma samo iz hrane. Koje su šanse da zapravo razmišljate o magnezijumu kada ste na uzbudljivoj destinaciji na koju ste oduvek želeli da odete? Jako male.

Upravo zbog toga, razmislite o suplementima pred put ali, i na putu.

Magnall sleep

Magnall® Sleep- da zaspite brzo i probudite se potpuno odmorni! 

Magnall® proizvodi se u odnosu na druge proizvode brže i bolje apsorbuju u organizmu. Magnall® Sleep je jedinstvena formulacija magnezijuma sa melatoninom, aktivnim oblikom folne kiseline i vitaminima B6 i B12, i pomaže da se eliminišu simptomi nesanice i poremećaja spavanja.

Magnall® Sleep blagotvorno deluje na spavanje kod osoba koje su pod stresom, rade u smenama, menjaju vremenske zone, kao i kod starijih osoba.

Magnall® Sleep dejstvom na cirkadijalni ritam (ciklus spavanja i buđenja) ispoljava trostruki efekat:

 • Olakšava vam da brže zaspite
 • Poboljšava trajanje i dužinu, kao i kvalitet sna
 • Budite se odmorniji

 

Leave your thought

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare