Moja korpa
din
Blog
Elektroliti

Elektroliti – za pravi vatromet zdravlja!

Šta su elektroliti? 

Svaki dan jedete, pijete i gubite elektrolite. A da li ste znali da su elektroliti minerali u vašem telu koji imaju električni naboj? Da, dobro ste pročitali! Oni se nalaze u tkivima, krvi, urinu i drugim telesnim tečnostima. Natrijum, kalcijum, kalijum, hlorid, fosfat i magnezijum najvažniji su elektroliti. Dobijate ih hranom koju jedete i tečnostima koje pijete.

Elektroliti provode struju u dodiru sa tečnošću i neophodni su za brojne funkcije u telu. Naime, mnogi automatski procesi u telu se oslanjaju na malu količinu električnu struju, a upravo elektroliti obezbeđuju ovo “punjenje”. Oni takođe stupaju u interakciju jedni sa drugima, kao i sa ćelijama u tkivima, nervima i mišićima. Ravnoteža različitih elektrolita je ključna za zdravo funkcionisanje tela.

Oni regulišu funkciju nerava i mišića, hidriraju telo, uravnotežuju kiselost i pritisak u krvi i pomažu u obnovi oštećenog tkiva. Ne bez razloga, mišići i neuroni se ponekad nazivaju „električnim tkivima“ tela, i to zato što se oslanjaju na kretanje elektrolita kroz tečnost unutar, spolja ili između ćelija.

Čemu služe elektroliti u telu?

Elektroliti su važni jer pomažu telu da uravnoteži količinu vode, kiselinski/bazni (pH) nivo organizma, da “premeste” hranljive materije u ćelije, a da se njihov “otpad” izbaci.

Ovi naelektrisani minerali se nalaze u vodi unutar vašeg tela i neophodni su za aktiviranje nerava i kontrakciju mišića. Takođe su potrebni za izgradnju kostiju, zgrušavanje krvi i regulisanje otkucaja srca. Pored toga, oni regulišu koliko tečnosti imate u telu i kolika je kiselost organizma uopšte. Gubite više elektrolita kada se znojite, na primer tokom vežbanja, vrelog dana, ili ako ste bolesni – usled povraćanja ili dijareje. Pod ovim uslovima možda ćete morati da unosite više elektrolita nego obično.

Nivoi elektrolita u vašem telu mogu postati preniski ili previsoki. Ovo se može dogoditi kada se količina vode u vašem telu promeni jer, količina vode koju unosite treba da bude jednaka količini koju gubite. Ako nešto poremeti ovu ravnotežu, možete imati premalo vode (dehidracija), ili previše vode (preterana hidratacija). Neki lekovi, povraćanje, dijareja, znojenje i problemi sa jetrom ili bubrezima mogu poremetiti ravnotežu vode.

Bubrezi i nekoliko hormona regulišu koncentraciju svakog elektrolita. Ako je nivo jednog previsok, bubrezi ga filtriraju iz tela, a različiti hormoni deluju na uspostavljanje ravnoteže.

Recimo, važni elektroliti, uključujući natrijum i kalijum, gube se u znoju tokom vežbanja. U ovakvim situacijama, ravnoteža elektrolita u telu treba da se uspostavi, i tome upravo služe specijalna sportska pića koja se često koriste za zamenu tečnosti, ugljenih hidrata i elektrolita, posebno natrijuma, izgubljenih znojem. Jedna od glavnih prednosti sportskih napitaka je ta što izazivaju manje nadimanja od drugih pića bogatih elektrolitima, kao što je mleko. Međutim, iako su dobri izvori tečnosti i ugljenih hidrata, često sadrže samo isti nivo, (ili čak manje) natrijuma od iste količine mleka.

Takođe, mišiću su potrebni kalcijum, natrijum i kalijum za kontrakciju. Kada ove supstance postanu neuravnotežene, to može dovesti do slabosti mišića ili prekomerne kontrakcije.

Disbalanas elektrolita

Neravnoteža u broju elektrolita može izazvati zdravstveni problem kada koncentracija određenog elektrolita postane viša nego što telo može da reguliše. Nizak nivo elektrolita takođe može uticati na opšte zdravlje. Starije osobe su posebno izložene riziku od neravnoteže elektrolita.

Ako imate blagi poremećaj elektrolita, verovatno nećete osetiti nikakve simptome. Međutim, ozbiljnije neravnoteže mogu izazvati simptome kao što su:

 • Umor
 • Brz ili nepravilan rad srca
 • Ukočenost i peckanje
 • Konfuzija
 • Slabost mišića i grčevi
 • Glavobolje
 • Konvulzije

Simptomi poremećaja ravnoteže elektrolita zavise od toga koji elektrolit nije u ravnoteži i da li je njegov nivo previsok ili prenizak.

Postoji nekoliko mogućih uzroka neravnoteže elektrolita, uključujući:

 • nizak nivo elektrolita i slabija hidratacija nakon vežbanja
 • produženi periodi povraćanja ili dijareje
 • loša ishrana
 • teška dehidratacija
 • poremećaj kiselinsko-bazne ravnoteže, neprirodna proporcija kiselina i alkalija u telu
 • kongestivna srčana insuficijencija
 • lečenje raka
 • neki drugi lekovi, kao što su diuretici
 • bulimija
 • oboljenje bubrega
 • starost, pošto bubrezi starijih osoba vremenom postaju manje efikasni

Izvori elektrolita

Kako elektroliti podržavaju hidrataciju i pomažu telu da proizvode energiju, veoma je važno da obezbedimo njihovu dovoljnu količinu tokom svakog dana!

Pripremljena hrana sadrži neke vrste elektrolita. Kao i određene cele namirnice, kao što su spanać, ćuretina i pomorandže.

Odličan izvor elektrolita su kelj, avokado, brokoli, krompir, pasulj, bademi, kikiriki, soja, tofu, jagode, lubenica, pomorandže, banane, paradajz, mleko, jogurt, riba, ćuretina, piletina, teletina, suvo grožđe, masline, konzervisana hrana, kao što su supe i povrće.

Spanać je fenomenalan izvor elektrolita – kalcijuma i magnezijuma. Za odrasle, jedna šolja kuvanog spanaća sadrži preporučni dnevni unos od 24% kalcijuma i 73% magnezijuma. Ovo povrće je takođe odličan izvor drugih mikronutrijenata, kao što su vitamin A i vitamin K.

Pored toga, pojavio se i novi trend kod nas a to je konzumiranje soka od kiselih krastavaca! Ipak, iza tog trenda stoji nauka. Klasični sok od kiselih krastavaca pun je natrijuma i hlorida i zato smanjuje trajanje mišićnih grčeva nakon treninga. Međutim, važno je da ne konzumirate previše natrijuma, jer prevelika količina može dovesti do zdravstvenih komplikacija, uključujući hipertenziju.

Kao što smo napomenuli u listi hrane pune elektrolita, mahunarke prednjače! Sočivo je odličan izvor magnezijuma, kalijuma i fosfora, kao i proteina, što ga čini zdravim dodatkom vašoj ishrani.

Suve kajsije su slatke i isporučuju dobre hranljive materije. Pola šolje suvih kajsija ima skoro četvrtinu dnevne vrednosti kalijuma za odrasle. Dok orašasti plodovi i semenke važe za generalno dobar izvor magnezijuma i seme suncokreta je takođe dobar izvor fosfora, što znači da dobijate više elektrolita sa svakim grickanjem.

Kralj svih elektrolita – magnezijum!

Ipak, kako biste bili sigurni u dovoljan unos elektrolita, posebno izuzetno važnog magnezijuma, preporučujemo prirodni suplement Magnall®. Magnezijum je četvrti najzastupljeniji mineral u telu. Oko 50% magnezijuma je povezano sa kostima, a druga polovina je podeljena među ćelijama koje čine vaša tkiva i organe.

Magnezijum je potreban za više od 300 reakcija koje se odvijaju konstantno u ljudskom organizmu i uključen je u proizvodnju proteina za proizvodnju energije.

Pomažući u metabolizmu kalcijuma i kalijuma preko ćelijskih membrana, magnezijum igra važnu ulogu u promovisanju normalne komunikacije nervnih ćelija, kontrakcije mišića i normalnog srčanog ritma.

On takođe pomaže u održavanju jačine ćelijskih membrana i kostiju. Dijete u kojim se koristi preporučeni nivo magnezijuma smatraju se korisnim za zdravlje kostiju.

Magnall® je multimagnezijum brend koji se sastoji od 7 proizvoda preporučenih svima, kako bi organizmu omogućili dnevne potrebe za magnezijumom (375 mg), u kombinaciji sa pažljivo odabranim formulacijama vitamina i minerala. Zbog posebnog tehnološkog procesa proizvodnje Magnall® proizvoda, raspoložive količine magnezijuma u organizmu su značajno veće. Magnall® proizvodi obezbeđuju da u samo 1 kapsuli dnevno imate maksimalan efekat tokom celog dana!

Leave your thought

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare