Moja korpa
din
Blog

Kad stres i napetost napadnu sa svih strana…kako opustiti um i telo?

Stres i napetost kao svakodnevnica

Stres i njegovi sinonimi verovatno su, i nažalost, najviše korišćene reči u današnje vreme. U dobu u kojem živimo, nekako nam se čini da, kada se žalimo prijateljima ili porodici, najviše koristimo izjave i fraze: “previše sam nervozan”, “pucam od napetosti”, “pod konstantnim sam stresom”, “osećam se ko izduvan balon”, “ne mogu da se podignem, sve me živo boli”…

Ukoliko su vam poznate ove fraze i izjave, znate o čemu pričamo. Kada se tako osećamo, smišljamo da nam trebaju ko zna kakvi čudesni proizvodi da bi nas “preporodili” i opustili naš um i telo. A, naravno, ne slutimo da, uvek, po pravilu, najbolja rešenja su upravo ona najjednostavnija, i potpuno prirodna.

Hajde da vidimo šta se dešava u našem telu kada smo napeti i iscrpljeni, obično usled posla, svakodnevnih problema i obaveza. Razdražljivost nas razdire, mišići nas bole i neretko hvataju grčevi, osećamo se ukočeno, iscprljeno i smoždeno.

 

Ključna uloga magnezijuma u odgovoru na stres

Ako se osećate ovako većinu vremena, velika je verovatnoća da vam u prvoj liniji nedostaje jedan značajan mineral- magnezijum. Možda do sada ovo niste znali, ali da biste opustili mišiće, nerve i uopšte, celo telo, potrebno je da na dnevnom nivou unosimo optimalnu dozu magnezijuma (375 mg). Magnezijum je mineral odgovoran za preko 300 najvažnijih biohemijskih reakcija u našem telu, a naročito onih za međućelijsku razmenu, koje čine da hranljive materije stižu do naših tkiva i mišića kako bi se oni ishranili, opustili i relaksirali.

Stres

Magnezijum je, možemo reći, univerzalno rešenje za razna fizička i psihička stanja koja vas muče. Studija [1] koju su izveli autori Wacker i Parisi još daleke 1968. potvrdila je da nedostatak magnezijuma može izazvati izazvati depresiju, poremećaje u ponašanju, glavobolju, mišićne grčeve, napade, ataksiju, psihozu i razdražljivost, ali da su sva navedena stanja popravljala reverzibilno sa nadoknađivanjem potrebne doze magnezijuma.

Poznata je i opšte prihvaćena teorija da hronični stres dovodi do viška kortizola, koji oštećuje hipokampus mozga. Pojedini autori [2] su istakli da upravo magnezijum ima ključnu ulogu u regulaciji stresa, kao i regulaciji ostalih hormona. Magnezijum može suzbiti sposobnost hipokampusa da stimuliše konačno oslobađanje hormona stresa, kao i smanjiti oslobađanje ACTH (hormona koji daje uputstvo vašoj nadbubrežnoj žlezdi da “ispumpa” kortizol i adrenalin iz ćelija) [3]. Ovo su sve razlozi zašto se magnezijum naziva ključnim mineralom za opuštanje nervnog sistema i podizanje raspoloženja.

 

Kompleks vitamina B protiv umora i stresa

Pored magnezijuma, za borbu protiv umora, stresa i preopterećenja nervnog sistema, jako je važan još jedan vitaminski kompleks- kompleks vitamina B.

Postoji osam osnovnih B vitamina: tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pantotenska kiselina (vitamin B5), vitamin B6, biotin (vitamin B7), folna kiselina (folat ili vitamin B9) i vitamin B12. Svaki od njih ima značajnu ulogu za mnoge funkcije u našem organizmu, od kojih su najvažnije ishrana i normalno funkcionisanje nervnog sistema, ćelijski metabolizam, stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pretvaranje hrane u energiju.

odmor kao rešenje za stres

Kompleks vitamina B ima veliku ulogu u stabilizaciji raspoloženja i nervnog sistema, podršci pravilnom funkcionisanju mozga, neurotransmitera, hrani i poboljšava stanje vaših nerava, što su potvrdile i mnoge studije [4].

Studija [5] Univerziteta Swinburne iz Australije iz 2014. godine, otkrila je da hronični stres smanjuje nivo vitamina B u telu. Takođe, ova studija je pokazala smanjenje stresa usled rada na poslu za čak 20%, kod osoba koje su konzumirale dnevnu preporučenu dozu kompleksa vitamina B.

Studija [6] objavljena u časopisu British Medical Journal 2004. godine otkrila je da folna kiselina (folati) mogu pomoći poboljšanju raspoloženja. Inače folna kiselina, ili vitamin B9, pored poboljšanja raspoloženja i obezbeđenja zdrave funkcije mozga sprečava rizik od nastanka od urođenih mana i raznih malformacija ploda tokom trudnoće, što je jako bitno za trudnice i žene koje planiraju trudnoću, da obezbede potrebnu dnevnu količinu ovog B vitamina [7].

 

Magnall Relax®- univerzalno rešenje za stres i umor

Postavlja se pitanje, kako obezbediti u jednom potezu svu preporučenu dnevnu količinu ovih vitamina i minerala, a da ne posumnjate da ste preterali ili uneli manju količinu vitamina i minerala od potrebne? Sada imamo rešenje za vas, jer postoji Magnall Relax®

za stres - magnall relax

Magnall Relax® predstavlja jedinstvenu formulaciju magnezijuma i kompleksa vitamina B, koja na prirodan i siguran način pomaže da ostanete mirni, opušteni i u dobrom raspoloženju (psihički i fizički).

Magnall Relax® pomaže u ublažavanju i otklanjanju simptoma stresa, i omogućava da se osećate bolje, odmornije i opuštenije.

Preporučuje se kod osoba koji puno rade i pod konstantnim su stresom, kod anksioznih i depresivnih osoba. Takođe se preporučuje i osobama u situacijama velike napetosti i stresa, osobama sa stalnim glavoboljama, a značajno poboljšava sposobnost učenja i pamćenja.

 

Reference: 

[1] W E Wacker, A F Parisi; “Magnesium Metabolism”; 1968 Mar 28;278(13):712-7. doi: 10.1056/NEJM196803282781306; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4867051/ ;

[2] H Murck; “ Magnesium and Affective Disorders”; 2002 Dec;5(6):375-89. doi: 10.1080/1028415021000039194; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12509067/ ;

[3] Magdalena D. Cuciureanu and Robert Vink; “Magnesium and stress”; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507250/ ;

[4]  Long SJ, Benton D; “Effects of vitamin and mineral supplementation on stress, mild psychiatric symptoms, and mood in nonclinical samples: a meta-analysis. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23362497 ;

[5] Stough C, et al. Reducing occupational stress with a B-vitamin focussed intervention. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4290459/ ;

[6] Reynolds EH. Folic acid, ageing, depression, and dementia. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1123448/ ;

[7] Reynolds EH. “Benefits and risks of folic acid to the nervous system”. Available from: http://jnnp.bmj.com/content/72/5/567

Leave your thought

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare