Moja korpa
din
Blog

Magnezijum vam može pomoći da bolje spavate!

Šta vam nedostaje za dobar san- magnezijum!

Magnezijum…pitaite se zašto vam baš on treba? Verovatno ste se i zapitali tokom mnogih besanih noći- “zašto mi se ne spava, šta je to što mi nedostaje da bih najzad utonuo u miran san”? Možda ste probali i da ukinete sebi uveče dodatne šoljice kafe, ali i dalje ne možete da zaspite. Činjenica koju možda niste znali je da vam jedan mineral može pomoći u vezi nesanice- reč je upravo o magnezijumu.

Magnezijum ima širok spektar efekata u ljudskom organizmu i utiče na neke od metaboličkih procesa koji regulišu spavanje. Magnezijum predstavlja jedan od najčešćih mineralnih materija na Zemlji, neophodan je za ljudsko zdravlje i učestvuje u preko 600 biohemijskih procesa u organizmu. Doprinosi između ostalog, pravilnom funkcionisanju mozga, srca, mišića i kostiju. Osim toga, magnezijum može pomoći u rešavanju problema sa nesanicom.

 

Magnezijum reguliše rad neurotransmitera

Da biste utonuli u san, vaše telo i mozak treba da se opuste. Na hemijskom nivou magnezijum pomaže u ovom procesu aktiviranjem parasimpatičnog nervnog sistema, koji je odgovoran da vas smiri i opusti. Prvo, magnezijum reguliše normalan rad neurotransmitera, koji šalju signale kroz nervni sistem i mozak, a zatim i rad hormona melatonina, koji je odgovoran za ciklus spavanja u vašem telu.

Drugo, ovaj mineral se vezuje za receptore gama-aminobutirne kiseline (GABA), neurotransmitera koji je odgovoran za umirenje i regulaciju nervne aktivnosti. Pomažući smirenju nervnog sistema, magnezijum može pomoći da pripremite svoje telo i um za spavanje, kao i regulisati kvalitet vašeg sna.

Ako nemate dovoljno magnezijuma, u ​​vašem organizmu može doći do poremećaja spavanja i javljanja nesanice.

Određene grupe ljudi imaju veći rizik od nedostatka magnezijuma, uključujući osobe sa bolestima organa za varenje, dijabetesom, alkoholizmom i starije osobe.

Magnezijum i nesanica

U studiji  “Efekat suplementacije magnezijuma kod primarne nesanice starijih ljudi” (1), starijim odraslim osobama je, u dve grupe, davano 500 mg magnezijuma ili placebo preparata. Na kraju ispitivanja, grupa koja je uzimala magnezijum imala je bolji kvalitet spavanja. Ova grupa je takođe pokazala viši nivo renina i melatonina od placebo grupe, dva hormona koja pomažu u regulisanju sna.

Magnezijum utiče na nervni sistem tako što blokira molekule koji izazivaju “uzbuđenje” da se vežu za neurone, što rezultira smirenjem vašeg nervnog sistema. Takođe se u praksi pokazalo da magnezijum pomaže u ublažavanju simptoma anksioznosti i depresije, stanja koja mogu imati negativan uticaj na spavanje. Usled nedostatka magnezijuma u organizmu se često javlja anksioznost, depresija ili mentalna konfuzija. Ako je vaša nesanica povezana sa ovim poremećajima raspoloženja, onda magnezijum može da vam pomogne.

Ako imate problema sa spavanjem, prvo razmislite o promeni načina života, kao što je smanjivanje kofeina, tj. kafe ili nekih vrsta čaja, uspostavljanje redovnog vremena za spavanje i izbegavanje gledanja TV programa pre spavanja.

 

Nedostatak magnezijuma

Pošto je jasno da nedostatak magnezijuma može narušiti sna, dobar prvi korak je osigurati da dobijate adekvatne količine magnezijuma iz ishrane. Magnezijum možete dobiti iz namirnica kao što su zeleno povrće, orasi, žitarice, meso, riba i voće.

Nedostatak magnezijuma je često neophodno nadoknaditi i suplementima. Preporučeni dnevni unos magnezijuma iznosi 310-360 mg magnezijuma za odrasle žene i 400-420 mg za odrasle muškarce.

Potpuno prirodan preparat Magnall Sleep je jedinstvena formulacija magnezijuma sa melatoninom, aktivnim oblikom folne kiseline i vitaminima B6 i B12, i pomaže da se eliminišu simptomi nesanice i poremećaja spavanja.

Magnall Sleep blagotvorno deluje na spavanje kod osoba koje su pod stresom, rade u smenama, menjaju vremenske zone, kao i kod starijih osoba.

Magnall Sleep dejstvom na cirkadijalni ritam (ciklus spavanja i buđenja) ispoljava trostruki efekat:

1. Olakšava vam da brže zaspite
2. Poboljšava trajanje i dužinu, kao i kvalitet sna
3. Budite se odmorniji

 

 

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23853635

 

Leave your thought

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare