Moja korpa
din
Blog

Leto je, a vas muči glavobolja…

 

Zašto vas muči glavobolja za vreme leta? 

Leto je, a vi ste možda, ako ste srećnik, u ovim uslovima već bili na odmoru, ili tek treba da putujete… Tu je  neizbežni posao, naravno, i svakodnevne gužve i vrućine od kojih biste najradije pobegli, što pre i bilo kuda. Da li vam je blizak osećaj neverovatnog umora, a tu je prisutna i obavezna glavobolja nakon napornog radnog dana? Vraćate se kući (pre)dugo, iscrpljeni, ošamućeni od obaveza, briga i stresa. Osećate kako vam je pao pritisak, a glavobolja ne prestaje, već se verovatno i pojačava, naročito ako je napolju toliko sparno da se čini kao da ne možete da udahnete vazduh.

Ako vam je taj osećaj poznat i događa se često, nesumnjivo je da vam telo tako šalje signal da ima nedostatak magnezijuma. Magnezijum je esencijalni mineral koji je potreban našem telu da bi obavljalo biohemijske procese u organizmu. On učestvuje čak u preko 300 metaboličkih procesa u našem organizmu, i zato je veoma važno da ga unosimo u dovoljnoj količini na dnevnom nivou. Osim toga, magnezijum je važan za zdravlje kostiju, normalan krvni pritisak i rad srca, ali i ono što nam je posebno važno: za funkcionisanje nervnog sistema.

 

Šta sve izaziva deficit magnezijuma?

Već je postalo normalno da u današnje vreme živimo brzo, stresno, ali i da nemamo dovoljno vremena da jedemo nutritivno kvalitetne obroke. Fizička aktivnost mimo dnevnih obaveza je misaona imenica. Zato usled tog (pre)brzog života ne stignemo da unesemo dovoljne količine magnezijuma putem hrane tokom dana. Upravo nedostatak magnezijuma utiče na to da se osećamo umorno i iscrpljeno.

Deficit magnezijuma izaziva vrtoglavice, gubitak apetita, ali i tremor (kontrakcije) mišića.  Nizak nivo magnezijuma u organizmu u tesnoj je vezi sa jakim glavoboljama. Jedna studija [1] je potvrdila poražavajući podatak, a to je da čak 75% ispitanika ne unosi dovoljnu količinu magnezijuma putem hrane. Zaključak možete doneti i sami. Zato je dodatni unos ovog važnog minerala posebno važan u prevenciji migrene.

 

Kako su magnezijum i glavobolja povezani? 

Studije [2] su pokazale da dnevni unos od 375mg magnezijuma može redukovati učestalost i jačinu migrena i do 41.6%. A neka istraživanja su dodatni unos magnezijuma povezali i sa prevencijom migrena izazavanih menstrualnim bolovima.  Zato se preporučuje povećani dnevni unos, odnosno suplementacija u vidu Magnall Relax kapsula.  Dejstvo ovih kapsula je četvorostruko. Jedna kapsula dnevno zadovoljava potrebu za magnezijumom. Pre svega, pored preporučene doze od 375 mg magnezijuma, Magnall Relax sadrži i kompleks vitamina B. Zašto je ovo važno? Vitamini iz B grupe doprinose normalnoj funkciji mišića i nervnog sistema.

Magnezijum i kompleks B vitamina u sadejstvu smanjuju umor i doprinose stvaranju energije. Magnezijum sa dodatkom vitamina B kontroliše hormon stresa, omogućavajući  nervnom sistemu da se opusti. Ovakav sastav utiče na smirivanje napetosti i stresa. Zato je važna redovna upotreba Magnall Relax kapsula. Ono što je posebno značajno jeste da deluje preventivno kada su u pitanju uporne, svakodnevne migrene, koje otežavaju da obavljate svoje aktivnosti i slobodno vreme. Takođe, magnezijum u kombinaciji sa vitaminima iz grupe B poboljšava nivo koncentracije, kao i sposobnost učenja i pamćenja.

 

Glavobolja nije jedini simptom nedostatka magnezijuma

Ukoliko primetite često grčenje mišića ili neprijatni nevoljni osećaj trzanja, to može biti znak da ste pod stresom. Ova neprijatna pojava vezuje se i za prekomernu upotrebu kofeina. Često na poslu podižemo energiju na nezdrav način, brzom hranom, slatkišima i svim onim namirnicama koje možemo podvesti pod kategoriju nezdravo. Da bismo ostali budni i fokusirani na radni zadatak, pijemo češće i jače kafe. Ponekad je to zaista efektan način da se razmrdamo. Dugoročno posmatrano, ova navika nikako ne može biti dobra po naš mišićni sistem.

Mišić počinje da se grči kad doživi potpuni deficit magnezijuma. Nedostatak magnezijuma i loše životne navike nepovoljno se  odražavaju na kompletan mišićni sistem, kao i na sam srčani mišić. Zato je od izuzetne važnosti unos preporučene količine magnezijuma na dnevnom nivou. Kontrakcije mišića, migrene i osećaj iscrpljenosti samo su simptomi opšteg zdravstvenog stanja osobe i mogu ukazivati na neki problem iznutra.

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5786912/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507271/

Leave your thought

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare