Moja korpa
din
Blog

Magnezijum i cink- čuvari našeg imuniteta!

Magnezijum i cink- sve što nam treba za dobar imunitet!

Svedoci smo globalno novonastale epidemiološke situacije, i možemo reći da su u narednim danima mnogi važni i odgovorni zadaci pred nama. Moramo da sačuvamo svoje zdravlje, kao i zdravlje ljudi oko sebe. Pre svega, potrebno je da sledite uputstva lekara i stručnjaka. Ona se odnose pre svega na pranje ruku i održavanje opšte higijene. Zatim ostajanje kod kuće. Potom i pravilna i adekvatna ishrana. I akcenat na obezbeđenje potrebnih vitamina i minerala na dnevnom nivou.

Ipak, najvažnija stavka jeste naš imunitet. Kako ga očuvati i ojačati? Verovatno je većina vas upoznata sa osnovnim namirnicama i postupcima koji mogu ojačati naš imunitet. A da li znate da su za pravilnu i dobru funkciju vašeg imuniteta od ključne važnosti minerali magnezijuma i cinka? Sledi objašnjenje i zašto.

Naime, magnezijum i cink su minerali koji su odgovorni za podržavanje preko 300 važnih biohemijskih funkcija u telu koje su potrebne za naše dobro zdravlje. One uključuju- sintezu proteina, proizvodnju DNK, stvaranje energije. Zatim normalno funkcionisanje svih sistema u organizmu, a naročito kardiovaskularnog, nervnog i koštanog sistema. Potom i sprečavanje upala, borbu protiv stranih tela i stvaranje i očuvanje našeg imuniteta.

 

Zašto nam je potreban magnezijum?

Magnezijum je mineral koji je u našem telu odgovoran za brojne funkcije. Neke od njih su: regulacija sinteze proteina i normalno funkcionisanje enzima u telu, stvaranje energije, obezbeđenje noramlnog sna, poboljšavanje rada mozga i nervnog sistema, i sprečavanje upala i ključnih žarišta u telu.

Studija[1] sa Univerziteta George Washington pokazala je da deficit magnezijuma dovodi do povećanog nivoa upala u telu, što negativno utiče na krvne sudove, kardiovaskularni i digestivni sistem, jer povećava oksidativni stres.

Nedostatak magnezijuma je povezan je sa oslabljenom funkcijom imunološkog sistema. Magnezijum ima veoma važnu ulogu u proliferaciji i funkciji limfocita, odbrambenih ćelija organizma. Konkretno, magnezijum je potreban za fazu prepoznavanja adhezije u reakciji citolitičkih T-limfocita. Tu je magnezijum potreban kao gorivo za proizvodnju ovih odbrambenih ćelija organizma, koje se bore protiv upliva virusa i bakterija, i jačaju imuni odgovor na napade zdravih ćelija.

Prepoučena dnevna količina magnezijuma je 375 mg magnezijuma dnevno.

 

Zašto nam je potreban cink?

Cink je mineral koji se u našem organizmu javja u u tragovima, ali koji  koji našem telu treba svakog dana da bi očuvali svoje zdravlje. Cink igra vitalnu ulogu u brojnim funkcijama, uključujući imunološku funkciju, rast i razvoj, zdravlje mozga, raspoloženje i san, zdravlje očiju i kože i proizvodnju testosterona.

Ako organizam se ne dobija dovoljno cinka, to može dovesti do ozbiljnih nuspojava, ozbiljno narušiti funkciju imunološkog sistema i izazvati mnoge druge zdravstvene probleme.

 

Kako cink deluje kao sredstvo za povišenje imuniteta?

Postoji više načina na koji cink jača imunološki sistem, ali pre svega on aktivira enzime koji razgrađuju proteine u virusima i bakterijama, tako da se oni manje mogu širiti po telu. Cink takođe povećava aktivaciju ćelija odgovornih za borbu protiv infekcije.

Cink takođe smanjuje razne vrste upala u telu, uništava strana tela, i pojačava imuni odgovor na napade našeg organizma.

Studija[2] iz 2013. godine državnog univerziteta Ohajo otkrila je da je cink „namamljen“ u ćelije koje se bore protiv infekcije, zaustavio oštećenja imunološkog sistema. Naučnici su zaključili da, ako nema dovoljno cinka koji bi podržao imuni odgovor, tada višak neprijateljskih ćelija pokreće upale – potencijalno oštećuje zdrave ćelije i naš organizam.

Dnevna prepoučena doza cinka je oko 10mg.

 

Magnezijum i cink zajedno- Magnall® Immuno!

Preparat Magnall® Immuno je jedinstvena formulacija magnezijuma i cinka. Pomaže organizmu u održavanju normalne funkcije imunog sistema. Potom i u održavanju zdrave funkcije mišića, u periodu oporavka od bolesti, kod teške fizičke aktivnosti. Takođe i omogućava proizvodnju energije kako bi vašem organizmu obezbedilo normalno funkcionisanje.

Magnall® Immuno se naročito preporučuje u prevenciji prehlada i gripa ili kod hroničnih infekcija. Podstiče jačanje i obnavljanje imunog sistema, kao i pojačani imuni odgovor organizma na napade virusa i bakterija.

Da vaš imunitet p(ostane) neprobojan, pobrinuće se Magnall® Immuno!

 

[1] Magnesium deficiency and increased inflammation”: current perspectives; Forrest H Nielsen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5783146/

[2] Science Daily; “Zinc helps against infection by tapping brakes in immune response”; Available from: https://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130207131344.html

Leave your thought

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare