Moja korpa
din
Blog

Specijalista neurologije dr Gorica Đokić odgovara na pitanje: Zašto je dobar san neophodan za naše zdravlje?

San i cirkadijalni sat

San je neophodan za normalno funkcionisanje ljudskog mozga. Ciklus spavanje- budnost je regulisan sa dva odvojena biološka sata koji se zovu cirkadijalni i homeostatski sat. Njihov rad je autonoman, nalik srčanom radu, i nezavisan je od osećaja umora, bolesti ili drugih stanja organizma.

Cirkadijalni sat određuje 24-časovni ritam telesnih i psihičkih funkcija osobe, od spavanja, preko lučenja hormona do rada unutrašnjih organa, dok je homeostatski ili S-sat promotor budnosti. Koliko je sna neophodno varira od osobe do osobe, ali u proseku većina odraslih osoba spava između 6-8 sati noću.

Nesanica je veoma rasprostranjen poremećaj spavanja koji pogađa milione ljudi širom sveta. Nesanica ili insomnija predstavlja poremećaj koji karakteriše otežano uspavljivanje ili otežano održavanje sna, ili oboje, i neće uticati samo na naše raspoloženje, već i na naše zdravlje.

Gotovo da nema osobe koja se nije budila noću, i kako to naš narod kaže- bdela nam samom sobom. Prolazna nesanica je uobičajena stvar, u okviru jedne epizode traje od jedne do 3-4 noći, često je posledica stresa, uzbuđenja, promene radnog mesta, čestih noćnih dežurstava, okoline, vremenske zone i ne ostavlja trajne posledice.

                                                                    Dr Gorica Đokić

Hronična nesanica

Najčešći uzroci hronične nesanice su: stres, anksioznost, depresija, uzimanje određenih lekova (neki lekovi za hipertenziju, lekovi za astmu, kortikosteroidi, preparati za mršavljenje), kafa, nikotin i alkohol, medicinska stanja (hronični bolovi, maligne bolesti, Parkinsonova bolest, Alchajmerova bolest, plućne bolesti), itd.

Insomnija postaje češća u starijoj životnoj dobi, kada dolazi do izmene svakodnevnih aktivnosti i bržeg zamora.

Međutim, koliko nespavanje, tj. deprivacija sna, ostavlja posledica govori i to da 24-časovna budnost menja opažanje, slabi pažnju i koncentraciju, a već nakon 36  sati telo polako ulazi u rizičnu zonu. Koncentracija značajno opada, pojavljuju se periodi kojih se osoba uopšte ne seća, postaje apatična. Posle 48 sati bez sna, telo uključuje odbrambene mehanizme kao mikro san, tj, delića minuta u kojima osoba zaspi nalik na onesvešćivanje, nakon čega se razvija dezorijentacija.                                                     

Kod hronične nesanice osoba ne registruje nešto što se u okolini dešava, usporeno reaguje (deprivacija sna je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih udesa), oštećuje se memorija, opažanje, govor. Javlja se stalni osećaj umora, dnevna pospanost, iritabilnost, depresivnost i/ili anksioznost, otežana koncentracija i neusmerena pažnja, značajno se menja reaktivnost na alkohol, kao i na lekove za smirenje, što može dovesti do mnogobrojnih poremećaja ponašanja, agresije i pojave halucinacija.

Hronična nesanica može dovesti i do povišenog krvnog pritiska, oštećenja imuniteta, hormonskih poremećaja, glavobolje, stomačnih smetnji, ali i gojaznosti i povećanja rizika za dijabetes.

U zavisnosti od uzroka nesanice zavisi i terapija, koja je neophodna. Razni su pristupi rešavanju ovog problema: od kognitivno-bihevioralne psihoterapije, preko pomoćnih lekovitih sredstava, alternativne medicine, do lekova za spavanje. Svakako je najmanje poželjno samoinicijativno uzimanje lekova za spavanje, koji su uglavnom iz grupe sedativa ili hipnotika, te se moraju uzimati po isključivom nalogu psihijatra ili neurologa.

 

Za dobar san- Magnall Sleep

Među pomoćnim lekovitim sredstvima koja pomažu kod nesanice izdvaja se Magnall Sleep, koji predstavlja jedinstvenu formulaciju magnezijuma sa melatoninom, aktivnim oblikom folne kiseline i vitaminima B6 i B12.

Magnall Sleep pomaže da se eliminišu simptomi nesanice i poremećaja budnost-spavanje. Magnall Sleep dejstvom na cirkadijalni ritam ispoljava trostruki efekat:

 • Olakšava brže uspavljivanje
 • Poboljšava trajanje, dužinu i kvalitet sna
 • Eliminiše jutarnji zamor

Rezultati originalnog naučnog istraživanja koji su prikazani u međunarodnoj naučnoj javnosti pokazali su da tromesečna suplementacija kompleksa magnezijum-melatonin-vitamin B, kakav se nalazi u Magnall Sleep-u, ima blagotvoran efekat u lečenju nesanice. [1] [2]

 

[1] G.M. Đokić, P. Vojvodić, D. Korčok, A. Agić, A. Ranković, V. Đorđević; “ The effects of magnesium-melatonin-vitamin B complex supplementation in treatment of insomnia”; European Neuropsychopharmacology, 2019. EP.1024. 

[2] Đokić G., Vojvodić P., Korčok D., Agić A., Ranković A., Đorđević V., Vojvodić A., Vlašković-Jovićević T., Peric-Hajzler Z., Matović D., Vojvodić J., Sijan G., Wollina U., Tirant M., Thuong NV, Fioranelli M., Lotti T. “The Effects of Magnesium-Melatonin-Vit B Complex Supplementation in Treatment of Insomnia. Open Access Maced J Med Sci. 2019 Aug 30; 7(18): 3101-3105.doi: 10.3889/oamjms.2019.771. eCollection 2019 Sep.30  

Leave your thought

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare