Moja korpa
din
Blog

Imate nedostatak magnezijuma? Ovo su 7 pouzdanih simptoma:

Nedostatak magnezijuma, poznat i kao hipomagnezija, često je previđen zdravstveni problem, koji može imati kasnije dalekosežne posledice. Jedna studija [1] je sugerisala do 75% opšte populacije ne zadovoljava svoj dnevni preporučeni unos magnezijuma.

U nekim slučajevima, nedostatak magnezijuma može biti nedovoljno dijagnostikovan, jer se očigledni znaci obično ne pojavljuju sve dok nivo magnezijuma ne postane jako nizak. Uzroci nedostatka magnezijuma variraju. Oni se kreću od neadekvatnog unosa hrane do gubitka magnezijuma iz organizma usled objektivnih razloga. Zdravstveni problemi povezani sa gubitkom magnezijuma uključuju dijabetes, slabu apsorpciju, hroničnu dijareju, celijakiju, alkoholizam.

Ovo su 7 najčešćih simptoma nedostatka magnezijuma:

 

1. Mišićna slabost i grčevi

Trzanje, tremor i mišićni grčevi su znaci nedostatka magnezijuma. U najgorem slučaju, nedostatak magnezijuma može čak izazvati i napade ili konvulzije. Naučnici smatraju da su ovi simptomi uzrokovani većim protokom kalcijuma u ​​nervne ćelije, koji prekomerno emituje ili hiperstimuliše mišićne nerve [2].

Ponekad, nevoljni trzaji mišića mogu imati mnoge druge uzroke, kao na primer, usled stresa ili konzumiranja previše kofeina, kao sporedni efekti nekih lekova ili simptomi pojedinih neuroloških oboljenja.

2. Nedostatak magnezijuma utiče i na mentalno zdravlje

Razni poremećaji mentalnog zdravlja su još jedna moguća posledica nedostatka magnezijuma u organizmu. Ovo između ostalog uključuje apatiju, koju karakteriše mentalna ukočenost ili nedostatak emocija. Pogoršani nedostatak može čak dovesti do stanja delirijuma ili kome.

Pored toga, opservacione studije su povezale nizak nivo magnezijuma sa povećanim rizikom od depresije i anksioznosti [3].

Nedostatak magnezijuma - pospanost

3. Osteoporoza

Osteoporoza je poremećaj koji se karakteriše smanjenjem mineralne gustine kostiju i povećanim rizikom od preloma kostiju. Na rizik od dobijanja osteoporoze utiču brojni faktori, kao što su starost, nedostatak fizičke aktivnosti i nedovoljan unos vitamina D i K.

Zanimljivo je da je nedostatak magnezijuma jedan od glavnih faktor rizika za osteoporozu. Nedostatak magnezijuma može direktno oslabiti kosti, ali i sniziti nivo kalcijuma, glavnog građevinskog bloka kostiju [4].

4. Nedostatak magnezijuma izaziva umor i slabost mišića

Umor, stanje koje se odlikuje fizičkom ili mentalnom iscrpljenošću ili slabošću, jedan je od ključnih simptoma nedostatka magnezijuma.

Svako od nas postaje umoran s vremena na vreme, i to jednostavno znači da trebate odmoriti. Međutim, ozbiljan ili uporan zamor može biti znak zdravstvenog problema. Budući da je umor nespecifičan simptom, njegov uzrok je nemoguće identifikovati ako ga ne prate drugi simptomi. Drugi, specifičniji znak nedostatka magnezijuma je slabost mišića, poznata i kao miastenija[5].

Naučnici veruju da je slabost uzrokovana gubitkom kalijuma u ​​mišićnim ćelijama, stanje povezano sa nedostatkom magnezijuma. Stoga je nedostatak magnezijuma jedan od mogućih uzroka umora ili slabosti [6].

5. Visok krvni pritisak

Nekoliko opservacionih studija sugeriše da nizak nivo magnezijuma ili loš unos hrane mogu povisiti krvni pritisak. Određene studije su dokazale da dodaci magnezijuma mogu sniziti krvni pritisak, posebno kod odraslih osoba sa povišenim krvnim pritiskom [7].

Jednostavno rečeno, nedostatak magnezijuma može povećati krvni pritisak, što povećava rizik od srčanih oboljenja.

6. Astma

Nedostatak magnezijuma se nekada često vidi kod pacijenata sa teškom astmom. Pored toga, nivo magnezijuma ima tendenciju da bude niži kod osoba sa astmom, nego kod zdravih ljudi.

Istraživači ističu da nedostatak magnezijuma može izazvati nakupljanje kalcijuma u ​​mišićima koji oblažu disajne puteve pluća. To dovodi do sužavanja disajnih puteva, što otežava disanje [8].

7. Nedostatak magnezijuma može izazvati srčane aritmije

Među najozbiljnijim simptomima nedostatka magnezijuma je srčana aritmija, ili nepravilan rad srca. Simptomi aritmije su blage u većini slučajeva. Često nema nikakvih simptoma. Međutim, kod nekih ljudi može izazvati palpitacije (osećaj preskakanja srčanog ritma) srca.

Drugi mogući simptomi aritmije uključuju nepromišljenost, nedostatak daha, bol u grudima ili nesvesticu. U najtežim slučajevima, aritmija može povećati rizik od moždanog udara ili srčane insuficijencije. Naučnici veruju da je neravnoteža nivoa kalijuma unutar i izvan stanica srčanog mišića, stanje povezano s nedostatkom magnezijuma [9].

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19621856

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2436546

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25827510

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23912329

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11300621

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17804670

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17145221

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2436546

[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6942639

Leave your thought

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare